Scopul proiectului „Restart Sport Engine in EU”: Formarea indivizilor din Europa de a fi cetățeni activi, promovând educația în/prin sport.

Obiectivele proiectului sunt:

  1. Dezvoltarea competențelor a 800 de persoane care utilizează activități sportive în 5 comunități din Uniunea Europeană pe o perioadă de 12 luni;
  2. Îmbunătățirea competențelor a 25 de persoane (antrenori, formatori, personalul ONG-urilor și voluntari sportivi) pentru a crea modalități inovatoare de utilizare a sportului pentru a-și dezvolta comunitățile locale pe termen lung;
  3. Repornire sportului în Europa după Covid19 și revenirea, cel puțin, la nivelul înainte de pandemie;
  4. Crearea un film despre competențele dezvoltate prin SPORT.

Prin proiectul nostru „Restart Sport Engine in EU”, vrem să dovedim că practicarea sportului este încă sigură, schimbându-vă mentalitatea, practicând anumite sporturi, sau dacă faceți mici adaptări și inovații. Vrem să mărim numărul activităților sportive, cel puțin, în cele 5 comunități participante la proiect, pentru a fi un exemplu și pentru alte comunități sau alte organizații sportive și cluburi sportive.

Factorii cei mai inovativi pe timpul proiectului sunt că vom testa și documenta metode de continuare a practicării sportului pentru toate categoriile de oameni (toate tipurile de mișcare) după pandemie (Covid19):

  1. Sportul pe timp de noapte – acesta este o metodă de testare foarte inovativă la scară mică în Luxemburg, după o pandemie (care sugerează păstrarea distanței sociale), este o idee foarte bună din cauza a mai multor factori: mai puțini oameni circulă pe timp de noapte, aerul este nepoluat, continuați să faceți activități sportive. Majoritatea sporturilor pot fi practicate în timpul nopții sau adaptate.
  2. Adaptarea sportului pentru a respecta distanța socială – Vom încerca să ne adaptăm și să jucăm sporturi care respectă cât mai mult posibil distanțarea socială – ex. sporturi în aer liber.
  3. Testarea sporturilor care sunt cele mai sigure și au un impact redus – incluzându-le într-o broșură.
  4. Testarea siguranței participării spectatorilor la evenimente sportive și dacă este sigur pentru ei să participe la toate competițiile.
  5. Vom pregăti oameni cu experiență în sport (ex. Antrenori, atleți, personalul ONG-urilor) pentru a deveni multiplicatori de sport în comunitățile lor locale, pentru a promova sportul de toate tipurile și pentru a încuraja oamenii să facă sport pentru a-și menține sănătatea.
  6. Toate metodele vor fi testate într-un schimb de tineri cu tematică sportivă în care reprezentanți din diferite medii și de vârste variate vor colabora în testarea diferitelor sporturi pentru a verifica care este cel mai recomandat după o pandemie pentru a putea fi reluat încet efortul fizic.
  7. Vom crea un film în proiect pentru a populariza competențele dezvoltate prin sport.
  8. Vom promova educația în și prin sport (în special pentru tineri), dar nu numai.

Proiectul „Restart Sport Engine in EU” este o noutate care va testa și documenta modul în care se poate reîncepe practicarea activităților sportive în 5 țări din UE, după cea mai mare pandemie din ultimii 100 de ani – după testarea cu succes, putem împărtăși descoperirea cu toate țările din UE pentru ca metodele inovative descoperite să poate fi implementate și încercate mai departe.